Október hetedikén rendezte meg a budapesti Kadarka Kör – sok partnerével, támogatójával, többek között a Budapesti Városvédő Egyesülettel közösen – az immár ötödik Svábhegyi Szüret egyre népszerűbbé váló szabadtéri szórakoztató eseményét. A Kadarka Kör kilenc évvel ezelőtt született pest-budai borbarátok és borismerők részvételével, hogy megpróbálja összerakni a lehetetlent: újrateremteni a hármas város hajdan leghíresebb mezőgazdasági ajándékát, a Budai Vörös névre hallgató fantasztikus minőségű bort. Ráadásul a klasszikus Budai Borvidéken termő szőlőből, amiből – tudják sokan ezt is – alig maradt valami a filoxéra utáni években, a tőkék helyén a 19. század vége óta főleg villák „nőnek”. „Szüret Kadarkáink Kertjében” bővebben
Dúzsi Tamás a Gundelben
Április borvacsoránk kiváló vendége – borait kínáló vendégünk – Dúzsi Tamás volt, akire már régen fenjük a fogunkat. Hat féle Kadarkát hozott, soroljuk is fel őket, együtt az átlagpontszámokkal: „Dúzsi Tamás a Gundelben” bővebben
A bolgár Gamza
Februári borvacsoránkra Rossen Tkatchenko (immár címzetes kadarnagy), a bolgár borok magyarországi forgalmazója hozta el néhány bulgáriai pincészet Gamzáit és Gamza-küvéit. „A bolgár Gamza” bővebben
Az idei első borvacsora
Januári borvacsoránkon a kiskőrösi Kossuth Pinceszövetkezet mutatta be borait. Az elnökük, Szűcs Gyula kísérőjeként örömünkre együtt vacsorázhattunk Filus János barátunkkal, a kikőrösi nemzetközi kadarkaversenyek örökös szervezőjével is. „Az idei első borvacsora” bővebben
Rochi László kadarkái
November 19-én, szokásosan a hónak harmadik csütörtökjén tartottuk meg borvacsoránkat a Gundel borpincéjében. A séf pazar mangalica szűzpecsenyét kínált, kadarkás erdei gombával, risotto süteménnyel. „Rochi László kadarkái” bővebben
Elindult az új szezon
2015. szeptember 17-i (szezonnyitó – és ez már a nyolcadik szezon) borvacsoránkon Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék) mutatta be borait. Másodszor járt már a Kadarka Kör asztalánál, éppen három esztendeje először. Az azóta eltelt esztendőkben három palackos Kadarkája született: a 2011. évi (annak idején a hordómintáját kóstolhattuk), a 2012. és a 2013. évi. Ez utóbbi igencsak felékesíttetett már korábbi borversenyeken, legutoljára a Kadarka Szalon idei meghívásos mezőnyében szerezte meg a Best of Kadarka címet. (Nálunk se vallott szégyent, sőt!) Kortyolgathattunk továbbá 2012. évi Kékfrankosából. „Elindult az új szezon” bővebben
Szezonzáró kadarkázás
Májusi – immár hatodik – szezonzáró borvacsoránk ünnepi aktusa volt, hogy egy garantáltan kétszáz éves szőlőtőke nemzetiszín szalaggal ékesített alkar hosszú darabjával a garanciát bejelentő Tóth Yózsi kadarnagyunk közreműködése mellett dr. Buza Péter főkadarnagyunk kadarnaggyá ütötte Somogyi Gyula alkadarnagyunkat. „Szezonzáró kadarkázás” bővebben
Címzetes Főkadarnagy
Áprilisi borvacsoránk programja eltért a szokásostól. A 2014. évi paksi Sillerfesztivál legjobb Kadarka sillerei közül kóstoltunk és pontoztunk hatot. Nagy Gyula kadarnagyunk szedte össze a poharainkba került arany- és ezüstérmes nedűk borászainak sillereit, az ötletért a paksi Polgár Zoltánnak, a fesztivál szervezőjének lehetünk hálásak. „Címzetes Főkadarnagy” bővebben
Gere Gere ki a hegyoldalba
Márciusi borvacsoránkon régóta várt vendégeink voltak, s kínáltak meg minket kiváló boraikkal: a Gere Tamás és Zsolt Pincészettől (Villány) Tamás is, Zsolt is. A szót Zsolt vitte, részletesen taglalva a Kadarkához fűződő viszonyát. Amit csak azért nem mondanánk ellentmondásosnak, hogy a világért meg ne sértsük. Alig néhány éve dolgoznak a fajtával, kevés is a tapasztalatuk még, a kísérletezés stádiumában vannak. Ezért aztán Kékfrankost is hoztak, hogy kicsit erősebb legyen a kínálat. „Gere Gere ki a hegyoldalba” bővebben
Simon pincészet Kadarkái
Februári borvacsoránkon az egri Simon Pincészet – Simon József – mutatta be borait a Kadarka Körnek. Kóstoltuk a 2009. évi Egri Bikavért (visszafogott illat, mélyről jövő, hosszan tartó íz jellemzi, a nekünk is kedves fajták közül a Kékfrankos az egyik fontos összetevője), a 2013. évi Egri Bikavér hordómintáját (ebben a borban ötven százaléknyi a Kadarka részesedése) a 2009. évi Kékfrankost (palackozója szerint bársonyos ízű, tüzes, rafinált bor). Végül pedig az est kettős koronáját: a 2009. évi Kadarkát (Simon József költői pozicionálása szerint: „Egyedül vagyok az éjszakában”) és a 2013. évi Kadarkát („Harmóniája a mi lelki békénk” – hirdeti prémiumboráról a borász). „Simon pincészet Kadarkái” bővebben