Kiforrt a bor…

Kiforrt a bor...

Október 28-án a Jókai-kertben, a KétSzabó pincészettől kölcsönzött káciban kitapostuk a Hagymási Pincészet hatládányi kadarkáját. Most már elárulhatjuk: bő három hét hűtőházi tartózkodás után. Amikorra ugyanis eljutottunk odáig, hogy kitűzhettük az esemény időpontját, nagyjából az egész országban leszüretelték már ezt a nemes szőlőfajtát, csak egy-két helyen voltak még a tőkén a fürtök, s ott is úgy számoltak, legfeljebb pár nap lehet még hátra a műveletig. Mint Hagymásiéknál, akik a nekünk szánt egy mázsát (a többivel együtt) október első hetében szedték le. Címzetes kadarnagyainkat körbekérdezve hamar kiderült: olyan technológiai kísérletbe kezdtünk bele kényszerből, amilyenre talán nem volt még példa sehol az országban, annak egy borvidékén se. „Kiforrt a bor…” bővebben

Hagymásiék kadarkája

Hagymásiék kadarkája

A múlt esztendő májusában, a Kadarka Kör 2009/2010. évi szezonját záró vacsorának volt vendége Hagymási József egri pincészete, legfőképpen persze maga Hagymási József és kadarkái, kadarka-cuvée-i. (Marhalábszár volt a vacsora, kadarkás, paprikás, gombás szaftban, káposztás blinivel – Bíró Gyulának, a Firkász séfjének avatott előadásában). „Hagymásiék kadarkája” bővebben

Kadarkáink Kertje

Kadarkáink Kertje

Hát megszületett! A hajdan híres Budai Vörös – e százötven éve még országszerte s határainkon túl is híres budai termék – újraszületésén fáradozó Kadarka Kör sokakkal összefogva, a Budapesti Városvédő Egyesület ernyője alatt megtette az első komoly lépést, hogy újra kékszőlő teremjen a budai hegyekben. Az a kékszőlő – a kadarka –, amely hajdan ennek a jeles bornak legfőbb összetevője volt és maradt is (noha a 19. századra a Budai Vörös már cuvée lett, amelyben változó, de csekély mennyiségben jelen volt az ősi csókaszőlő és a kékfrankos is). „Kadarkáink Kertje” bővebben