Szezonzáró Borvacsora

szezonzáró borvacsora

Szezonzáró Borvacsoránk szomorú percekkel kezdődött. Alapító címzetes főkadarnagyunk, Sz. Nagy László – közszeretetnek s megbecsülésnek örvendő Laci bátyánk – emlékére emeltünk poharat. Kelyhében annak a 2017. évi ANNO borunknak rubinszíne világított, amelynek megszületésében még közreműködött – szép eredménnyel: az idei kiskőrösi versenyen kiérdemelte az ezüstérmet.

„Szezonzáró Borvacsora” bővebben

Ünnepi borvacsora

ünnepi borvacsora

Ünnepi borvacsoránkra, decemberben, a bácsszőlősi (Backi Vinogradi) Tonkovics Pincészet hozta el hozzánk Kadarkáit. Ünnepi volt az alkalom, nem csak azért, mert közeledik a Karácsony, de azért is, mert éppen tíz esztendeje, 2008 decemberében alapították meg a Kadarka Kört néhányan azok közül, akik most is az asztalunknál ültek, ülhettek. Akkor, a Firkászban azóta is tartó programunk a szekszárdi Szent Gaál Pincészet remekeivel debütált, s ami azt illeti, a remeklések ez úttal sem hiányoztak. „Ünnepi borvacsora” bővebben

Borvacsora

Borvacsora

Kétezertizenegy máciusában egyszer már kóstoltuk Vesztergombi Ferenc borait, az egyik tétel akkor 2009. évi, másfél éves Kadarkájuk volt. Ezt most novemberben újra elhozták – Feri és fia, Csaba -, hogy megvizsgálhassuk a hipotézist: ez a nekünk oly fontos terméke a pincéknek, nem öregszik olyan gyorsan, ahogy azt néhányan hirdetik s gondolják. Vesztergombiék maguzk is meggyőződéssel vallják: remek marad(hat) akár tíz év után is a fajta bora, sőt! (A sőt-re mindjárt visszatérek). S a tételt be is bizonyították. Akkor, hat esztendeje az a boruk asztalunknál 18,5 pontot kapott az értékelés során. Most 19-et. Nem hogy öregedett, éppen hogy nemesedett, rangosodott, jobb lett, értékesebb. „Borvacsora” bővebben

Mulatott a Svábhegyen a szüret népe

Mulatott a Svábhegyen a szüret népe

Minden úgy történt, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Hét ágra sütött a nap, időben fölépült a színpad, berendezkedett a hangosítás a színpad és a mulatság terében, a fellépők időben megérkeztek – és seregestül, sokszor családostul a vendégek. Ha a kicsit későket is beleszámítjuk a sokadalomba – akiknek sajna már nem jutott se pad, se szék a színpad előtt – összegyűltünk majd’ háromszázan. „Mulatott a Svábhegyen a szüret népe” bővebben

A Kadarka Kör szezonzáró borvacsorája

A Kadarka Kör szezonzáró borvacsorája

A Kadarka Kör szezonzáró borvacsorájára Dula Bence, régi, kipróbált barátunk hozta el a vacsora elé és mellé Eger válogatott borait. Hét pincészet hét borát kóstolhattuk meg, némi rozé hangolás után, amelyeket – régi szokásunknak megfelelően – pontoztunk is. (A vacsorához Dula Kadarkát is magába fogadó Egri Bikavérét ittuk, de a minősítés tekintetében: műsoron kívül.) „A Kadarka Kör szezonzáró borvacsorája” bővebben

Beugró kadarkás

Beugró kadarkás

Január 19-ére szerveztük meg újévi borvacsoránkat a Gundelben. „Beugró” kadarkásként Kovács Róbert Hajósról segítette ki a Kört, hogy ne maradjunk bor nélkül: elháríthatatlan akadályok miatt eredetileg meghívott vendégünk kénytelen volt lemondani a részvételt. „Beugró kadarkás” bővebben

Tíz vendég és nyolc féle Kadarka

Tíz vendég és nyolc féle Kadarka

A Kadarka Kör borvacsorája – nyolc féle Kadarkával és a kadarnagyok tíz vendégével feldíszítve – remekül sikerült. A hangulat csúcsra járt, s ebben kulcsszerepet játszott a borok kivételes kínálata, a Gundel grillezett gyöngytyúk-sültje, s Tóth Yózsi újabb két falvédője, amelyeket szikrázó tortakölteménye kíséretében fogyaszthattunk megérdemelt desszertként. „Tíz vendég és nyolc féle Kadarka” bővebben

Szívünk csücske a Kadarka

Szívünk csücske a Kadarka

Novemberi borvacsoránkon Sümegi Dragan Hajós-Bajai borait kóstoltuk. A barátságos estén egy olyan borászt tüntettünk ki a címzetes kadarnagyi diplomával, akinek – ahogy nekünk is – szíve csücske a Kadarka. És ha teheti, ha az évjárat engedi  – kis területen terem szőlőjében ez a fajta – magában palackozza, értékeit őrzi és megmutatja. „Szívünk csücske a Kadarka” bővebben