Tíz vendég és nyolc féle Kadarka

A Kadarka Kör borvacsorája – nyolc féle Kadarkával és a kadarnagyok tíz vendégével feldíszítve – remekül sikerült. A hangulat csúcsra járt, s ebben kulcsszerepet játszott a borok kivételes kínálata, a Gundel grillezett gyöngytyúk-sültje, s Tóth Yózsi újabb két falvédője, amelyeket szikrázó tortakölteménye kíséretében fogyaszthattunk megérdemelt desszertként.

Jekl Béla járt nálunk, Villányból. Őskadarkás és őskadarnagyunk – aki most elnyerte a tiszteletbeli főkadarnagyi diplomát. mivel, hogy másodszor örvendeztetett meg bennünket pincéje kincseivel. Először még 2009 októberében járt nálunk – akkor a Firkász asztalánál – s külön érdekessége a két program egybevetésének, hogy már akkor is ittuk azt a 2006. évi prémium Kadarkát, amit most újra megkóstolhattunk s értékelhettük.

Kezdjük is ezzel a ranglistát. Ez a most tíz éves bor hét éve 18.7, most 18,5 pontot ért el. Vagyis a hosszú palackérlelés után is a csúcson van (az asztal biztos abban, hogy ebben döntő szerepet játszik a Jekl-Kadarkák magas, 14 körüli alkoholtartalma).

Egy rosét s egy sillert is megízleltünk, az előbbi 17,8 pontjával (egy Kadarka-Pinot Noir küvéről van szó) a „jól iható” kategória felső negyedében állapodott meg, a 2016. évi Kadarka siller 17,4 pontot kapott.

És következzenek a prémium Kadarkák évjáratai.

2012. évi: 18,4, 2009. évi: 18,4, 2006. évi (szó volt már róla): 18,5, 2003. évi: 18,8 (13 éves bor!): 18,8, 2008. évi: 18,9 – és végül a 2015. évi: 19 pont!

Irigyeltük magunkat…

Bemutatkozott az ANNO 2016 is – mostani, közbülső állapotában. Szabó Gyuláék hozták el Monorról, a Strázsahegyről. Megnyugodva konstatáltuk, hogy talán már elindult a jó borrá érés nehéz útján. Januárban újra megkóstoljuk.

Boldog-boros újévet kívánva köszöntünk el egymástól, azzal a szilárd elhatározással, hogy 2017-ben rendületlenül folytatjuk!